Startside Jupiter Historie Jupiter register Jupiter klubben Information

 

Jupiter Værftets historie

Op
1961 - 1965
1966 - 1971
1972 - 1974
1975 - 1978
1979 -
 

 

Opstarten: 

Jupiter værftet lå på adressen Ålborgvej 29, 4793 Bogø By. Disse bygninger havde tidligere huset et af Danmarks fineste avlscentre for brune italienerhøns. Hønseriet var ejet af Anne og Karl Bogø. Karl Bogø var også færgemand og farbror til Margit Toft Olesen /1/.

Margit og H. Toft Olesen startede i disse lokaler en produktion af glasfibervarer og mindre glasfiberbåde under firmanavnet Fiberfix. 

I 1958/59 startede samarbejdet mellem Toft Olesen og Knud Olsen, og i 1960 var de første tegninger klar. 

Det første Jupiter skrog blev lavet om vinteren i det gamle hønsehus. I følge Klaus Baess og Knud Olsen var der hønsefjer alle vegne. 

Ud fra tegningerne skulle der laves en støbeform, så båden kunne seriefremstilles. Først blev plokken bygget op, som skulle tjene som ramme og stabilisator for formen. Da formen først var klar, kunne skroget støbes i glasfiber-armeret polyester - i daglig tale bare omtalt som glasfiber.

Traditionelt blev glasfiberbåde lavet ved at håndoplægge glasfiberen lag for lag. Jupiter værftet lavede skrogene ved brug af en Chopper Gun, der minder om en sprøjtepistol. Glasfibertrådene kommer ind i bunden, skæres i korte tråde og blandes med polyesteren. Hver enkel tråd blev således fuldstændigt dækket af polyesteren. Dermed bliver skroget meget stærkt og gør osmose et sjældent syn på et Jupiter skrog, da vand ikke kan vandre fra lag til lag.

Mens skroget stadig var i formen, gik de i gang med indretningen og montering af dækket. Dette sikrede, at skroget ikke gik ud af form under arbejdet.

Overbygningen blev også lavet i glasfiber. Først blev der lavet en skabelon af billigt træ, der blev malet og voksbehandlet. Voksen skulle sikre at glasfiberen ikke hang fast i træet. Så blev overbygningen støbt.

Skroget og overbygningen blev samlet. Stødelisten blev monteret, og skulle dels skjule samlingen og dels tjene som fenderliste.

I 1960 var de endelige tegninger og formen klar og produktionen af Jupiter 30 kunne begynde. 

Skroget var 10 mm tykt i fribordet og 22 mm i bunden, og kunne klare sejlads mellem isflager. Skroget stærkere end træbådene og næsten lige så stærk som træbåde forsynet med kobberplader. Dette skyldtes produktion med Chopper gun'en. Dermed var der sat en ny standard for glasfiberbåde.